Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Εξομάλυνση της αγοράς πετρελαίου το 2017 βλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας


(Φωτογραφία: Associated Press )

Παρίσι, Γαλλία
Η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου θα αρχίσει να αποκαθίσταται το 2017 χάρη στη μείωση της αμερικανικής παραγωγής, αλλά αυτή η πτώση θα αποδειχθεί βραχύβια, καθώς η βελτίωση σε επίπεδο αποδοτικότητας θα οδηγήσει την αμερικανική παραγωγή σε νέα υψηλά επίπεδα έως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

«Μόνο το 2017 θα δούμε τελικά την παραγωγή και τη ζήτηση πετρελαίου να ευθυγραμμίζονται, αλλά τα τεράστια αποθέματα που συσσωρεύονται θα λειτουργήσουν μετριαστικά στον ρυθμό ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου όταν η αγορά, έχοντας εξομαλυνθεί, αρχίσει να αντλεί από αυτά τα αποθέματα», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του.

«Οι συνθήκες στη σημερινή αγορά πετρελαίου δεν υποδηλώνουν ότι οι τιμές μπορούν να ανακάμψουν σημαντικά στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε o IEA.

Κατά την περίοδο 2015-2021, η αμερικανική παραγωγή αναμένεται να ανέλθει στο επίπεδο ρεκόρ των 14,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ύστερα από μείωσή της φέτος και την επόμενη χρονιά, ανέφερε ο IEA.

Η παραγωγή του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου (LTO) αναμένεται να μειωθεί κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα φέτος και περαιτέρω κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα το 2017, πριν ανακάμψει σταδιακά.

«Έως το τέλος των προβλέψεών μας το 2021, η συνολική αμερικανική παραγωγή θα έχει αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε καθαρή βάση συγκριτικά με το 2015», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Συνολικά, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μεταξύ του 2015 και του 2021, συγκριτικά με αύξηση κατά 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα μεταξύ του 2009 και του 2015, ανέφερε η IEA.

Η έκθεση προβλέπει ότι η παραγωγική δυναμικότητα του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα έως το 2021 καθώς οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου οδηγούν την επανεξέταση των αναπτυξιακών έργων στις αρχές της περιόδου των προβλέψεων.

«Το Ιράν, που τώρα έχει απαλλαχθεί από τις κυρώσεις, εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης εντός του ΟΠΕΚ κατά την εξαετή περίοδο προβλέψεων. Η υψηλότερη δυναμικότητα, ωστόσο, δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να ανακτήσει τη θέση του ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αργού μετά τη Σαουδική Αραβία. Αυτή η θέση διατηρείται από το Ιράκ έως το 2021 παρά τη σημαντική επιβράδυνση στην αύξηση της παραγωγικής του ικανότητας», ανέφερε η IEA.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου